Hogyan lehet 0 Ft-os fűtési költsége?

Adja meg nevét, e-mail címét és elküldjük Önnek, hogyan teheti energiatakarékossá otthonát.

Hogyan lehet 0 Ft-os fűtési költsége?

Olcsó fűtés gáz helyett

2017-05-02

A villanyfűtés akár olcsóbb lehet a hagyományos, gázzal történő fűtésnél. Hogy hogyan? Úgy, hogy az elektromos áram előállításához megújuló, ingyenes energiaforrást használunk, a napenergiát.

Míg a fosszilis tüzelőanyagok mennyisége az idő előrehaladtával csak csökkenni fog, addig a Nap jó darabig (évmilliók) előreláthatóan egyenletesen sugárzik a Föld felé. Ráadásul a technológia, a hatékonyság, a rendszer hatásfoka egyre csak jobb lesz. Így érdemes lehet elgondolkoznunk, megéri-e hosszú távon számunkra ez a beruházás? Amennyiben a rendszer gazdasági fenntarthatóságát tekintjük, akkor a megtérülést évtizedekben kell mérni sajnos, hiszen a rendszer kiépítése igen költséges. Főleg új házak építésekor érdemes elgondolkozni rajta.

 Napelemes ház

A napelemes fűtési rendszer kiépítésének szakaszai

Ahhoz, hogy a napelemmel való elektromos fűtésünk hatékonyan működjön, a napelemek elhelyeztetése, és az elektromos hálózatra való csatlakoztatása csak a legelső lépés. Minimalizálnunk kell a ház hőveszteségét. A régi házaknál általában a nyílászárók cseréje, a szigetelés modernizálása és a tető szigetelése jöhet szóba, mint a ház hőveszteségének csökkentésére irányuló szükségszerű tevékenységek.

A hőveszteségek minimalizálása után a következő lépésként egy olyan rendszert kell kiépíteni, amely a legnagyobb hatásfokkal képes az elektromos áram felhasználására. Ideális lehet ilyen esetben egy nagyfelületű elektromos fűtés rendszer, amely viszonylagosan alacsony hőmérsékletre való felmelegítése ellenére - pont a nagy felületen leadott meleg miatt – képes felmelegíteni a helyiségeket. Ideális lehet ilyen szempontból az elektromos vagy esetleg az elektromos falfűtés.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy igenis létezik olcsó alternatívája a gázfűtésnek, azonban ennek kiépítése előre tervezést igényel, hosszú távon azonban megérheti a kezdetben befektetett plusz időt és pénzt.